MARDANCE @ New York City, Herfst 2007

 

Dinsdag 16 oktober

Schiphol 7.00 :  Vanochtend heel vroeg opgestaan om 5.00 zodat we op tijd op het vliegveld konden zijn om in te checken. Natuurlijk de hele nacht geen oog dicht gedaan want tja, het is toch wel spannend om voor het eerst naar New York te vliegen. Na alle strenge controles op het vliegveld zaten we eindelijk om 9.20 in het vliegtuig op weg naar de “Big Apple”!

Manhattan

Newark Airport New York 12.00 :  Eindelijk aangekomen in Amerika!
Nog even door alle strenge controles heen op het vliegveld en daarna als een echte ‘New Yorker’ met een ‘yellow cab’ naar ons hotel!

New York

Hotel Carter Manhattan 14.00 :  We hebben net ingecheckt en zijn nu op onze kamer beland waar we de komende 10 dagen zullen ‘slapen’.
We zitten midden in het centrum van Manhattan op 5 minuten lopen van Times Square. Het eerste wat we nu gaan doen is onze koffers dicht laten en gelijk beginnen met het verkennen van deze bruisende ‘city’!

Hotel Carter 22.00 :  Net terug van onze verkenningstocht door New York heen en er is maar 1 woord om deze stad te omschrijven: ‘Wauw! Er is zoveel te zien en te doen dat we beginnen te twijfelen of we aan 10 dagen wel echt genoeg zullen hebben.
Als eerste zijn we naar Times Square gegaan en dat was precies zoals je het op tv ziet. Overal om je heen enorme lichtgevende billboards met verschillende reclames erop van o.a. Coca Cola, P. Diddy, Musicals, Comedy Shows enz. Er is zoveel te zien dat we bijna niet meer wisten waar we moesten kijken.

Na dit enorme lichtspektakel zijn we verder op Broadway gaan lopen richting Central Park. Onderweg kwamen enorm veel winkels tegen waaronder M&M World waar we vol nieuwsgierigheid even een kijkje zijn gaan nemen. In deze winkel is alles van M&M’s gemaakt, poppetjes, kleding, pennen, notitieboekjes, handdoeken enz. Maar wat vooral het meest indrukwekkend is zijn de enorme rijen buizen gevuld met M&M’s in alle kleuren van de regenboog en in alle smaken die je maar kan bedenken. Toch maar even proeven dan…..en zelfvoldaan lopen we met een zakje zelf gevulde M&M’s weer naar buiten.
Onze volgende stop is de enorme danswinkel van Capezio waar je zoveel danskleding kan kopen dat je niet meer weet waar je moet beginnen met uitzoeken. Natuurlijk een nieuw danstruitje gekocht en een dansboek dat over klassiek ballet gaat. We willen bijna ook nog nieuwe spitzen kopen en nieuwe dance sneakers maar besluiten om daar nog even mee te wachten als we bedenken dat we nog ruim de tijd hebben om hier nog een keer terug te komen.

mm

Nadat we uit de winkel komen zien we aan de overkant het bordje Broadway Dance Centre staan en besluiten om gelijk even een kijkje te nemen. Tot onze verbazing zien we dat het Broadway Dance Centre is verhuisd naar een nieuwe locatie in een gloednieuw gebouw die twee straten verder is van ons hotel!
Dat betekent dat we vanaf ons hotel binnen 5 minuten in het Broadway Dance Centre zijn. Dit is geen slecht begin!

BDC

Uiteindelijk komen we bij Central Park aan waar we als echte New Yorkers even kunnen ‘chillen’. Bij de ingang van Central Park staan een groep dansers die bezig zijn zichzelf op te warmen om een show te geven. Het zijn overduidelijk breakdancers die, na een praatje gemaakt te hebben met 1 van de dansers, afkomstig zijn uit Harlem en The Bronx. Het kijken naar hun warming-up is al een show om te zien, deze dansers hebben echt ‘amazing skills’ en doen super coole ‘moves’ die ik nog nooit heb gezien!
Na een half uur besluiten ze om geen show te geven omdat ze vinden dat er te weinig publiek is. Beetje jammer………maar volgende keer beter. Gelukkig staan ze daar bijna iedere dag om te trainen en shows te geven. Dit zijn echte dansers regelrecht van de straat!

Onze magen beginnen aardig te knorren na dit ‘avontuur’ en we besluiten terug te lopen naar ons hotel die nog een aardig eind lopen is vanaf de plek waar wij staan. Moe maar voldaan komen we terug in het hotel met onze nieuwste aankopen en besluiten we dat het toch echt tijd is om wat te gaan eten in een Mexicaans restaurantje om de hoek op Broadway.
Na het eten nog een paar heerlijke cocktails gedronken in een cocktailbar vlakbij het restaurant om onze aankomst in New York officieel in te luiden!

 

Woensdag 17 oktober

Hotel carter 21.00 : We zijn vanochtend vroeg opgestaan om onze eerste dansles te volgen in het Broadway Dance Centre. We hadden besloten om eerst een hiphop les te volgen van ‘Asherie’. Deze dame is van origine een b-girl en dat was goed te merken bij de warming-up want die bestond voornamelijk uit alle basispassen van breakdance. Even dachten we dat we in de verkeerde les stonden maar na de warming-up begonnen we met een vette hip hop combinatie. Deze les was vooral veel gericht op ‘flow en attitude’, zeer cool!

Na de les kochten we een metro-card voor 24 dollar waarmee we een week lang onbeperkt gebruik kunnen maken van de metro. Als eerste zijn we down town gegaan om een bezoekje te brengen aan de beste shopping-area’s in New York.
We begonnen in Chinatown en daarna door naar Soho, Noho, Little Italy en Greenwich Village. In dit gebied zit ook de original Missy Elliot-shop van Adidas waar ze de nieuwste streetwear van Missy Elliot verkopen. En ik kon het natuurlijk niet laten om daar even een kijkje te nemen omdat er ook nog uitverkoop was. Uiteindelijk kwam ik naar buiten met gloednieuwe dancesneakers en een bijpassend stoer vest van Missy Elliot. Mijn dag kon niet meer stuk!

 

Donderdag 18 oktober

Hotel Carter 20.00 :  Vanochtend weer lekker vroeg opgestaan om onze tweede dansles in het Broadway Dance Centre te gaan volgen. We zijn begonnen met een klassieke les van Stavro, een pittige les waar je bij de warming-up aan de barre al flink staat te zweten en daarna een hiphop les van Miss Vee. Deze les was heel erg leuk omdat de docent ontzettend leuk les gaf en de allernieuwste moves van hiphop aan ons leerde.
Bij de warming-up begonnen we gelijk met een serie buikspieroefeningen van bijna een kwartier achter elkaar zonder pauze. Deze dame weet van aanpakken!
Na hijgend uit de warming-up te zijn gekomen begonnen we met het echte werk, een zeer vette en coole combinatie met ‘flow, lockin’ en veel voetenwerk. Dit is echt een te gekke les!

Na onze lessen zijn we terug gegaan naar de danswinkel van Capezio waar we de eerste dag waren. Daar hebben we nieuwe cd’s gekocht en nog meer dansboeken van klassiek ballet en moderne dans.
Vervolgens de metro gepakt naar Central Park en daar heerlijk, zoals het hoort, in slaap gevallen in het zonnetje. Toen we wakker werden was het opeens twee uur later ( blijkbaar hakt zo’n jet-lag er toch best in ) en besloten we dat het toch echt tijd werd om terug te gaan naar ons hotel. Zometeen gaan we lekker eten en het nachtleven onveilig maken.

 

Vrijdag 19 oktober

Hotel Carter 10.30 : We zijn net wakker en voelen ons iets minder energiek als de dag ervoor. We kwamen vannacht laat thuis, rond 3.00 maar hebben het ontzettend naar ons zin gehad. We zijn naar een nachtclub geweest genaamd ‘Kemia’ en hadden daar onze eerste martini besteld. Uiteindelijk is het allemaal erg gezellig geworden en zijn we daar een beetje blijven hangen.
Op dit moment zou ik willen dat we dat niet hadden gedaan aangezien ons hele schema voor vandaag nu in de war is maar dat gaan we na ons ontbijt oplossen.

Hotel Carter 23.00 : We hebben vandaag na ons late ontbijt eerst nog een balletles gevolgd in het Broadway Dance Centre van nogmaals Stavro. Het was eerst de planning om een les van Philip Gardner te volgen maar daar waren we helaas al te laat voor aangezien deze les al om 9.00 begon. Het leek ons een goed idee om op deze manier volledig wakker te worden. De les was weer lekker pittig en de perfecte manier om onze lijven weer in beweging te krijgen.

Na deze verfrissende les zijn we een stukje cultuur gaan opsnuiven. We zijn met de metro naar het Museum of Modern Art gegaan op West 53rd street. Een zeer indrukwekkend museum waar een deel van de originele stukken van o.a. Picasso, Matiz en Jackson Pollock hangen.

Na deze culturele trip zijn we doorgelopen naar Fifth Avenue waar alle bekende winkels zitten zoals: Tiffany’s, Gucci, Lacoste, Gap enz. Op Fifth Avenue ook nog de St. Patrick’s Church en St.Thomas Church bezocht, beroemde kerken met een befaamde geschiedenis.

Vervolgens weer downtown gegaan met de metro om daar een klein theaterwinkeltje te bezoeken die ook ‘theatre shop’ heette waar ze alles hebben van musicals, dans en toneel. Uiteraard zijn we daar niet met lege handen uitgelopen want we kwamen weer naar buiten met bekende dansboeken die de hele geschiedenis over alle dansstijlen vertelt inclusief de biografie van alle beroemde dansers. Zeer handig om te hebben aangezien je deze in Nederland niet snel tegenkomt.

Daarna zijn we met de metro terug gegaan naar ons hotel en hebben we lekker gegeten in een Italiaans restaurant bij ons in de straat genaamd ‘Bella Vita’.
Vanavond even lekker relaxen en weer nieuwe energie opdoen voor morgen.

 

Zaterdag 20 oktober

Hotel Carter 19.30 :  Vanochtend weer eens vroeg opgestaan om dit keer danslessen te volgen bij Ballet Arts in het American Ballet Theatre. Eerst weer ontbeten bij Star Bucks en toen op weg naar onze nieuwe danslocatie.
Toen we aankwamen was het duidelijk dat dit geen toeristisch danscentrum was maar een dansstudio waar alleen dansers komen trainen die in New York wonen of werken. Ook de lessen waren hier een stuk goedkoper en de sfeer was persoonlijker.
Onze eerste les was een ‘stretch en conditioning‘ les van Elissaveta Iordanova.
Deze docent kwam oorspronkelijk uit Bulgarije maar was in Amerika opgegroeid. Ze had de Experimental Academy of Dance, National School for Dance Arts, National Academy for Theater and Film Arts gedaan. En daarna specialiseerde ze zich in Limon ( stroming binnen moderne dans ). De les was heerlijk om te doen vooral omdat we eerst drie kwartier alleen maar stretching deden en daarna drie kwartier buikspieroefeningen. Goed begin van de dag!

BA

Na deze les volgden we een balletles van Eva Evdokimova.
Deze docent was al vrij oud, ongeveer eind zestig en was vroeger ‘prima ballerina absoluta’. Zij had haar opleiding bij de Royal Ballet School in London gevolgd en danste later bij het Royal Danish Ballet in Kopenhagen, Ballet of the Deutsche Oper in Berlijn, Kirov Ballet, La Scala Milano, National Ballet of Canada, National Ballet of Cuba, Paris Opera Ballet, Stuttgart Ballet en Tokyo Ballet. Ze had vijftien jaar met Rudolf Nureyev gedanst en heeft het wereldrecord van ‘63 curtaincalls ‘ op haar naam staan. De les was ontzettend leuk en bijzonder om les te krijgen van iemand die een van de grootste ballerina’s van de 20e eeuw is geweest.

Na deze bijzondere les hebben we een bezoek gebracht aan het Empire State Building. Na ongeveer een uur wachten in de rij stonden we eindelijk op het hoogste gebouw in New York maar het was het wachten waard want het uitzicht was waanzinnig! Na afloop zijn we terug gegaan naar Times Square om een kijkje te nemen in de MTV-Store. Daar hebben we nog een nieuw danstruitje gekocht en een cool t-shirt van MTV.
Daarna terug gelopen naar het hotel en zo meteen lekker wat eten bij, hoe kan het ook anders, Mac Donalds. Wij zijn zeer benieuwd hoe groot het grootste menu is bij hun. Hierna lekker slapen…….

 

Zondag 21 oktober

Hotel Carter 19.30 :  Vanochtend ging onze wekker veel te vroeg af om 7.00.
Maar we moesten echt opstaan want we gingen naar Harlem om daar een ‘gospelchurch’ te bezoeken en een dienst bij te wonen. Eerst weer ontbeten bij Star Bucks en daarna de metro naar Harlem genomen. Daar kwamen we uit bij de ‘Mother African Methodist Episcopal Zion Church’. Het was zeer indrukwekkend om deze ‘service’ bij te wonen, er werd veel gezongen en gedanst.

hek

Na deze voor ons spirituele ervaring zijn we Harlem gaan verkennen.
Het is ongelofelijk hoeveel energie daar hangt. Overal om ons heen muziek en dans en ik kijk letterlijk m’n ogen uit. De sfeer is relaxt en de mensen zijn erg vriendelijk, op sommige plekken merk je dat dat wat minder wordt maar Harlem wordt niet voor niets de ‘achterbuurt van New York’ genoemd. Zelf vond ik het wel meevallen, ik vond het erg leuk om daar rond te lopen en de sfeer te proeven.

freeze

Hierna werden we wat stoutmoediger en besloten met de metro naar The Bronx te gaan. Ook hier kon je de ‘dansvibe’ voelen net als in Harlem alleen was de sfeer hier duidelijk iets minder prettig. Misschien kwam dat omdat wij de enige toeristen waren op dat moment maar overal waar we heen gingen werden we uitvoerig bekeken of nageroepen.
We voelden ons niet echt op ons gemak en toen we een paar ‘blocks’ in waren gelopen leek het ons toch een beter idee om maar weer terug te gaan omdat de sfeer en de vriendelijkheid van de mensen ons niet bepaald een ‘welkom’ gevoel gaven. Achteraf vind ik dat jammer, ik had graag meer van The Bronx willen zien maar wegens veiligheidsredenen is dat niet gelukt. Je merkt dat er in dit gedeelte nog veel criminaliteit heerst en later ontdekten we dat het werd afgeraden om nu The Bronx in te gaan. Volgende keer dus iets beter checken...

Na ons ‘avontuur’ zijn we met de metro terug gegaan naar ons hotel waar we moe maar voldaan op ons bed zijn neer geploft. Het is echt te gek om dit mee te maken!

 

Maandag 22 oktober

Hotel Carter 18.30 :  Vanochtend een heerlijke hiphop les gevolgd in het Broadway Dance Centre van nogmaals Miss Vee. Haar lessen zijn zo ontzettend leuk dat ik er geen genoeg van krijg. Opnieuw de zware buikspieroefeningen en daarna een knallende les! Zelfs de buikspieroefeningen begin ik leuk te vinden.

Na deze heftige les zijn we naar het Chrysler Building gegaan, helaas kan je daar niet in maar het is wel mooi om te bekijken. Vanuit Chrysler Building zijn we Ground Zero gaan bekijken. Erg heftig om deze plek te bezoeken omdat je alles op tv hebt gezien en er nu zelf voor staat. Het verdriet en de boosheid zijn daar onder de mensen nog steeds enorm groot. We hebben met een inwoner van New York staan praten die er bij was op de dag dat dit gebeurde. Hij verkocht t-shirts op straat toen de ramp gebeurde en vertelde dat het complete chaos was, er reden geen metro’s, auto’s of bussen meer en hij heeft moeten rennen naar huis helemaal via de Brooklyn Bridge naar The Bronx waar hij woonde. Veel vrienden van hem waren die dag omgekomen.Om dit te horen van iemand die er zelf bij was, was zeer heftig en indrukwekkend tegelijk.
Na deze bijzondere ervaring zijn we wat luchtigers gaan doen en hebben we Wall Street en United Nations bezocht bij de haven.

Hierna de metro gepakt naar het Broadway Dance Centre om nog een hiphop les te volgen van Green Basic Popping. Deze les was heel anders maar zeker een van mijn beste lessen omdat je hier veel leert over popping en de geschiedenis daarvan. Zeer cool om te doen!

Na de les zijn we kaartjes gaan kopen om naar een musical te gaan op Broadway. We betaalden maar de helft van de prijs omdat we naar een speciale ticketshop gingen genaamd TKTS.

 

Hotel Carter 23.30 :  De musical was super gaaf! We zijn naar ‘Chigago’ geweest met o.a. Brian Mc Knight in de hoofdrol, een grote r&b ster in Amerika. Hij heeft samen met Mariah Carey gezongen en was genomineerd voor verschillende grammy’s. Hij is o.a. de winnaar van the American Music Award, Billboard’s Songwriter of the Year Award, Soul Train Award, NAACP Image Award en the Blockbuster Award. Hij maakt nu zijn musical debuut in ‘Chigago’.

Na deze zinderende show kruipen we lekker ons bedje in om te gaan slapen en ons voor te bereiden op de volgende dag.


Dinsdag 23 oktober

Hotel Carter 22.00 :  Vanochtend een balletles en hiphop les in het Broadway Dance Centre gevolgd. De balletles werd gegeven door Rice en de hiphop les van Asherie weer gevolgd. De balletles was anders dan de vorige lessen, in deze klas ging het vooral om jezelf laten zien omdat uitstraling voorop staat. En bij Asherie draaide alles weer om ‘flow en attitude’.

Na weer een aantal danslessen zijn we naar het Metropolitan Museum of Art gegaan om een beetje tot rust te komen na al deze drukke dagen. Dit museum was zo groot dat je er drie dagen voor nodig hebt om alles te kunnen zien. Maar dat waren we niet van plan.

Na ons rustmoment zijn we via een andere ingang dit keer Central Park ingegaan en kwamen uit bij Jackie Kennedy Onassis Reservoir, een enorm meer met daar omheen een ‘runningtrack’ voor joggers. Net toen we Central Park uitliepen zagen we weer dezelfde dansgroep staan die we de eerste dag ook al hadden gezien. Dit keer gaven ze wel een show en wij bleven natuurlijk kijken.
De show was zeer spectaculair en ook het publiek werd betrokken bij de show waarbij een aantal kinderen uit het publiek werden gehaald die op een rijtje naast elkaar moesten staan. De kinderen moesten op knie-hoogte bukken en een danser nam een aanloop en deed een uitgestrekte salto voorwaarts over zeven kinderen heen. Dat was echt AMAZING! De dansers waren heel goed en hadden een positive vibe op het publiek.

Na deze spectaculaire show zijn we over Broadway richting ons hotel gelopen.
Vlakbij het hotel zat een bioscoop genaamd: ‘Regal e-walk 13’ en daar hebben we de film ‘The Kingdom’ gekeken met Jamie Fox in de hoofdrol.

Na ons bioscoop uitje zijn we wat gaan eten bij de pizza-tent op de hoek om te genieten van een heerlijke pizza-slice en een garlic bread. Nu weer terug in het hotel en lekker wat drinken in de Irish Pub aan de overkant van onze straat.

 

Woensdag 24 oktober

Hotel Carter 19.30 :  Vanochtend weer lekker ontbeten bij, jawel, Star Bucks.
Daarna eerst naar de Farmers Market gegaan in Union Square. Een soort markt waar je goedkoop groente, fruit,vis en noten kunt kopen. Daarna doorgelopen naar de Brooklyn Bridge en Brooklyn zelf in gelopen om daar op zoek te gaan naar een beroemd chocoladewinkeltje ‘Torres’. Na even zoeken hadden we het gevonden en de lekkerste chocolade gegeten die ik ooit had geproefd!

BB

Na het chocoladefestijn zijn we nog door Brooklyn heen blijven lopen en wat winkeltjes bezocht. Toen met de metro terug naar Battery Park in Manhattan en daar de ferry genomen naar Staten Island om het Vrijheidsbeeld te bekijken. Heel gaaf om nu eens in het echt zien!

pose

Na dit boottripje zijn we terug naar Times Square gegaan waar we nog wat souveniertjes hebben gekocht voor ‘the people at home’. Vanaf daar doorgelopen naar het Broadway Dance Centre om nog even snel een lesje te volgen van Luam, een bekende choreografe in de danswereld van hiphop. Zij danst o.a. mee in de videoclips van Rihanna en gaat mee op tournee als danseres met Rihanna. Deze les was echt te gek om te volgen! Alles draaide om de tekst en de accenten in de muziek, haar hele choreografie was steeds op 1 nummer gemaakt die er precies bij paste. Deze les was ook het meest druk, er stonden ongeveer 35 mensen in haar les.
Daarna zijn we naar ‘Ripley’s believe it or not!’ geweest, een soort freakshow museum waar je allemaal gekke en rare dingen kunt zien. Zoals dikste vrouw ter wereld en lenigste mens ter wereld enz. Very freaky!

Daarna zijn we nog een keer naar de pizza tent geweest om een lekkere pizza-slice te halen met overheerlijk garlic bread. Nu terug in het hotel en we moeten helaas zo onze koffers weer inpakken. Morgen vliegen we terug naar Nederland, misschien dat we vanavond nog een keer uit gaan.

 

Donderdag 25 oktober

Central Park 10.00:  Onze allerlaatste dag in New York!
We zijn vroeg uitgecheckt bij ons hotel en hebben onze spullen in de lobby gezet. We gaan nu nog een keer door Central Park lopen, de hiphop show bekijken en naar het American Museum of History zodat we ook nog terug komen met een stukje geschiedenis van Amerika.

Hotel Carter 14.00:  We zitten nu in de lobby te wachten totdat we opgehaald worden door onze taxi om naar het vliegveld te gaan. Het museum was best leuk en we zijn nog even door Central Park gelopen en hebben naar de dansgroep daar staan kijken voor de laatste keer.
We wilden nog een dansles proberen te volgen maar daar hadden we geen geld meer voor want het museum is namelijk gratis vandaar onze culturele keuze.

New Ark Airport 17.00 :   We hebben net de strenge controles en alle rompslomp daar omheen gehad. Mijn koffer was vijf kilo te zwaar maar door heel lief te lachen en onschuldig te kijken mocht ik toch doorlopen na een lange preek in het Amerikaans. Heb natuurlijk veel te veel geshopt...

 

Vrijdag 26 oktober

Amsterdam Schiphol :  Weer terug in Nederland! En uiteraard regent het en is het koud. We hadden in New York tien dagen lang 19 a 20 graden dus we moeten weer even wennen. Maar ik ben toch blij weer terug te zijn in ons kikkerlandje omdat ik nu eindelijk weer gezond kan eten en al mijn vrienden en familie weer zie waar ik al mijn verhalen aan kan vertellen.

Deze trip naar New York was geweldig, bijzonder, heftig en indrukwekkend!
Je bent de hele dag ‘surrounded by energy ‘.

Ik heb veel geleerd, veel gezien en veel gedaan op mijn intensieve maar onvergetelijke dansreis. Een herhaling gaat er zeker nog een keer van komen!

BEKIJK DE FOTOGALLERY VAN NEW YORK!!!